Gran èxit de participació en les enquestes i els comentaris en la web municipal

Gran èxit de participació en les enquestes i els comentaris en la web municipal

Des del 25 d'octubre fins al 15 de novembre, una enquesta sobre bous al carrer ha disparat l'entrada de veïns en la web municipal (www.puçol.es), on s'han arribat entorn de 7.000 vots. Encara que només té un caràcter informatiu, és un bon exemple de participació ciutadana en una web en què els veïns també poden comentar les notícies. 

Va ser Juan Manuel Busto, el regidor de comunicació, qui va impulsar una enquesta sobre bous al carrer, per a conéixer l'opinió dels veïns sobre el nombre de dies que se celebren estos festejos en la població.

I el resultat ha sigut espectacular: si en l'enquesta anterior, centrada en els actes de les festes, no més 150 veïns van votar la nit de paelles com l'acte més atractiu (per damunt del concert de Manuel Carrasco i els playbacks de les associacions de Puçol), els festejos taurins han congregat en la web en espanyol quasi 7.000 vots: el 73% a favor d'augmentar els dies de bous al carrer, el 24% preferix reduir la quantitat de dies taurins i un 3% que considera que els que hi ha estan bé.

A ells cal sumar els resultats en la web en valencià, on curiosament els percentatges canvien i són més els que preferixen llevar alguns dies, enfront dels que preferixen més bous. Això sí, el nombre total de votants en valencià no arriba els dos centenars. En pròximes enquestes els resultats seran conjunts, indistintament de en quin idioma es vote.

Que cada u traga conclusions, encara que resulta curiós que en la web en valencià guanyen els partidaris de reduir els bous al carrer”, assenyala Juan Manuel Busto. “De totes maneres, és una enquesta merament informativa, sense més objectiu que polsar l'opinió dels veïns. Si algun dia es fera un autèntic referèndum sobre el tema, una cosa molt costosa econòmicament, no m'atreviria a dir quina opció guanyaria”.

Qui ha guanyat sens dubte és la pàgina web municipal, que ha multiplicat espectacularment el seu nombre de lectors, no sols amb l'enquesta sinó també amb la possibilitat que els veïns puguen comentar les notícies publicades, una cosa que, a dir del regidor, “no permet cap altra web municipal que nosaltres coneguem”.

Uns comentaris que van començar el seu camí al juny, fa poc més de quatre mesos, amb la modernització de la pàgina web de l'ajuntament gràcies als diners aportats pel govern estatal per mitjà del Pla ES. I uns comentaris que en principi van fer témer la necessitat posar algun tipus de control si els usuaris s'excedien en el to i el vocabulari empleat.

Afortunadament, està sent un gran èxit de participació sense que hi haja cap tipus de censura, només el sentit comú i les més elementals normes d'educació”, assenyala Busto. “Les crítiques que estem llegint, sobretot les constructives, són un saludable exercici democràtic i tots els partits polítics les estem seguint amb interés, perquè aporten idees que de vegades no havíem tingut en compte”.

Mentres els comentaris es mantenen autoregulant-se amb les respostes dels propis lectors —que a vegades mantenen llargs debats sobre temes com els bous, les falles o els nous telèfons directes de l'ajuntament—, les enquestes han modificat la seua periodicitat, per a fer-les més dinàmiques: des del 15 de novembre són quinzenals.

Fins a l'1 de desembre pots emetre el teu vot sobre el 0'7% del pressupost municipal que destina l'Ajuntament de Puçol a nou projectes de cooperació internacional, tant en la població com a Sud-amèrica, Àfrica o Àsia: et pareix molts diners, poc o l'adequat?

I en els pròxims mesos es votaran temes de la més variada índole: els impostos, el cost de les festes, l'emigració, les falles, el medi ambient, la cultura… A tot això se sumarà la carpeta ciutadana, que a partir del 15 de desembre permetrà als veïns realitzar gestions amb l'ajuntament còmodament, des de casa, a qualsevol hora… i, a més, amb premi als primers veïns que aposten per este nou servei.

Definitivament, el portal web municipal és una aposta per un ajuntament més pròxim, més obert, més participatiu. L'ajuntament de tots. 

El 0'7% de cooperació internacional, enquesta per a la segona quinzena de novembre

23 Novembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres