Cinc dies, seixanta agricultors i un objectiu: que els plaguicides no es convertisquen en una nova plaga

Cinc dies, seixanta agricultors i un objectiu: que els plaguicides no es convertisquen en una nova plaga

Seixanta alumnes de diversos pobles de l'Horta Nord i el Camp de Morvedre es reunixen cada matí, de l'1 al 5 d'octubre, per a rebre un intensiu curs sobre l'ús de plaguicides. Per a uns és la seua primera formació en el tema, altres acudixen a renovar el seu carnet de manipulador de productes fitosanitaris, però tots ixen amb la mateixa idea: aprendre a usar-los sense castigar l'horta valenciana.

Agricultors que usen plaguicides en el seu hort busquen rebre formació gratuïta sobre la manipulació d'estos productes. Parats que aspiren a cultivar el seu hort busquen el carnet de manipulador de plaguicides perquè han sentit que un cert Seprona (Servici de Protecció de la Naturalesa) posa multes de diversos zeros a què no respecten la naturalesa.

Per a estos casos i altres de distint currículum, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA), l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i la Regidoria d'Agricultura de l'Ajuntament de Puçol han organitzat un curs oficial de manipulador de plaguicides.

El curs se celebra de l'1 al 5 d'octubre en l'Espai Social La Barraca. Cinc hores diàries, esmorzar inclòs. Amb examen final obligatori. El respecte a l'agricultura no és una cosa que es puga prendre a la lleugera. Cal conscienciar-se de la situació que travessa el camp, de les mesures per a no contaminar, de les precaucions per a retirar els envasos de productes fitosanitaris. Treballar l'horta i fer-lo bé. O la Generalitat Valenciana no estén el carnet de manipulador de plaguicides… i sense carnet el Seprona multa.

Tanta exigència ha sigut ben rebuda: agricultors de Puçol, Massamagrell, Sagunt, Port de Sagunt, inclús d'Algimia de la Baronia (abans Algimia d'Alfara) tornen al col·le durant una setmana. Gent que es mou per a estar al dia. Gent que vol treballar el camp, com en els vells temps, però amb les noves tècniques. Són seixanta els matriculats. Cada dia els impartix les classes un professor distint, tots experts en distintes matèries, tots contractats a través de l'IVIA.

L'èxit del curs demostra que és necessari. Una cosa que destaca Salvador Almenara, el regidor d'agricultura de Puçol. Un home que no té problemes a reconéixer que quan va fer este curs, fa uns anys, el va canviar la forma de treballar en el camp, de cuidar-lo, de manejar els productes fitosanitaris. I això que ell porta tota la vida treballant en l'horta: “A mi em va canviar la forma de pensar sobre l'eliminació dels envasos fitosanitaris amb què, sovint, l'agricultor no sap on ni com desfer-se d'ells. Amb el curs es comprén la necessitat dels punts d'arreplega Sigfito i per què és obligatori depositar allí els envasos ja utilitzats. I molt més, perquè inclús hi ha una jornada de primers auxilis”.

Si a un veterà com a Salva li va obrir els ulls, imagina-vos als nouvinguts a este camp… i perdó per l'acudit fàcil.

Des del primer moment tots ho tenen clar: sí a l'ús dels plaguicides, no a l'ús descuidat… podrien acabar convertint-se en una nova plaga per als pocs terrenys que continuen tenint un ús agrícola.

Informa: Sabín

fotos_noticia

953-curso_plaguicidas-4

 

03 Octubre 2012
FaceBook  Twitter  

Altres