Mesura quatre centímetres, de color roig i és capaç de destruir una palmera de diversos metres en poc de temps

Mesura quatre centímetres, de color roig i és capaç de destruir una palmera de diversos metres en poc de temps

Té un nom fins a cert punt graciós, però maleïda la gràcia que li fa la seua presència als agricultors i, sobretot, a les palmeres. Este parent llunyà de les acabes és capaç de devorar el tronc d'una palmera i reduir-lo a cendres, el que li ha convertit en una temible plaga. El morrut roig ha arribat i vol quedar-se en l'horta valenciana.

Diu la llegenda que el morrut roig és originari d'Egipte i va arribar a la Comunitat Valenciana en algun barco carregat de palmeres. Unes condicions climàtiques favorables i la saludable varietat de l'horta valenciana van afavorir la seua expansió. Hui, el Rhynchophorus ferrugineus no és un invitat agradable, és una plaga contra la qual cal lluitar per a mantindre la salut de la nostra horta.

Coordinats per la Conselleria d'Agricultura, des de fa anys es realitzen distints tractaments de xoc, entre els mesos de març i novembre, i es preparen campanyes de conscienciació: el morrut roig cria en l'interior del tronc de la palmera i és capaç de devorar-lo completament, fins que les branques es podrixen i el tronc s'afona sobre si mateix.

El seu intens color i el seu xicoteta grandària, apenes quatre centímetres, el fan molt cridaner i fàcil de localitzar. Sobretot quan es desplaça volant per l'horta a la recerca de noves palmeres amb què alimentar-se i en les que depositarà els seus cries, unes larves blanques, d'aspecte gelatinós, la imatge de les quals tampoc respon al seu tremend poder destructiu.

El morrut roig: no et deixes enganyar pel seu xicoteta grandària ni pel seu atractiu colorit, és una autèntica plaga i combatre-la és tasca de tots

Si es tracta la palmera no hi ha cap perill. De fet, totes les palmeres que té actualment l'Ajuntament de Puçol en les places, avingudes i jardins estan sanes”, assegura Salva Almenara, el regidor a càrrec de parcs i jardins. “El problema està en els camps abandonats: ací el morrut roig campa a gust i resulta devastador, perquè quan acaba amb les palmeres abandonades es desplaça als camps pròxims i afecta els agricultors que sí que treballen els seus camps”.

I el problema va a més en els últims anys.

Quan es va introduir pel Mediterrani en la nostra horta, el morrut roig només atacava a la palmera datilera. Hui ja s'ha comprovat que també disfruta devorant el tronc de la washingtoniana. I el seu afany destructor potser podrà estendre's més enllà.

Afortunadament, hi ha dos mètodes per a combatre'l: d'una banda, els productes fitosanitaris, en la seua major part admesos tant en els camps, com en els parcs públics i inclús en la jardineria exterior domèstica; d'altra banda, per a aquells que preferixen mètodes naturals, es poden realitzar tractaments biològics amb neumatodos entomopatogenos. Concretament, és mortal per al morrut roig el Steinermema carpocapsae, un organisme microscòpic que actua com un paràsit del morrut roig i és molt eficaç, tant a l'hora de previndre com de tractar directament les palmeres afectades.

En tot cas, és aconsellable tractar els camps amb palmeres de forma preventiva i, al primer símptoma, prendre les mesures adequades”, insistix el regidor de parcs i jardins. “Des de l'ajuntament estem assessorant els agricultors locals, de fet ja hem posat en marxa una altra vegada l'Oficina Agrícola, situada en la planta baixa del propi edifici del consistori. També la Conselleria d'Agricultura està col·laborant amb informació i inclús es porta les palmeres mortes una vegada han sigut degudament tallades”.

Però del tractament s'ha d'ocupar l'amo del camp: bé amb productes químics o bé amb tractaments biològics. Precisament ara, a mitjan de novembre, és el moment ideal per a usar el Steinermema carpocapsae, eixe microorganisme que és l'enemic mortal del morrut roig.

És el moment de vigilar els camps, inclús aquells que ja no es cultiven, perquè si hi ha alguna palmera és possible que el morrut roig trobe allí el seu llar durant un temps... i quan la palmera es vinga baix (i no és una metàfora, és literal), llavors busque recer en les palmeres pròximes.

No et deixes enganyar pel seu xicoteta grandària ni pel seu atractiu colorit, és una autèntica plaga i combatre-la és tasca de tots.

Informa: Sabín

fotos_noticia

 

logo_pdf Recomanacions per al tractament de palmeres amb morrut roig
logo_pdf Conveni per a retirada de palmeres afectades per morrut roig

765-picudo-rojo-3


11 Novembre 2011
FaceBook  Twitter  

Altres