Un cens revela que Puçol té 870 parcel•les agrícoles abandonades i cal netejar-les

Un cens revela que Puçol té 870 parcel•les agrícoles abandonades i cal netejar-les

No és un capritx, sinó una necessitat: mantindre netes les parcel·les agrícoles abandonades prevé malalties, no sols en la pròpia parcel·la, sinó també en les limítrofs. Si volem una horta saludable cal cuidar cada parcel·la, encara que no es cultive. Esta és la conclusió a què es va arribar en la reunió anual del Consell Agrari Municipal i l'operació ja està en marxa.

Pepa Conesa és segurament la regidora més difícil de veure en una foto o en un acte oficial, no perquè deixe d'assistir, sinó perquè el seu no és el sarau del protocol i els mitjans de comunicació, sinó el camp. Acostumada a passar jornades senceres entre tarongers i hortalisses, un podria afirmar sense por d'equivocar-se que se sent més tranquil·la passant tota una nit en l'horta que cinc minuts davant de l'objectiu d'una càmera.

Potser per això no hi hi ha dubte que hi ha una regidoria que li ve com a anell al dit, la d'agricultura. I potser per eixe arrelament a la terra les seues conviccions són fermes: si es proposa que una llavor germine, sens dubte ho farà. Després de set anys, el seu gran projecte per a millorar l'horta de Puçol ja està en marxa, com va quedar clar en la reunió anual del Consell Agrari Municipal que es va celebrar el passat 30 de novembre.

En 2003 vam començar a treballar en el pla d'identificació i neteja de les parcel·les agrícoles abandonades. El projecte es va parar en 2004, quan es va produir la moció de censura i vaig deixar de ser regidora d'agricultura”, recorda Pepa Conesa. “L'any passat, quan vam tornar a l'equip de govern, el meu primer projecte com a regidora d'agricultura va ser finalitzar eixe cens agrícola”.

Un cens l'objectiu inicial del qual és determinar a qui pertany cada una de les parcel·les, una cosa no tan fàcil de descobrir quan moltes han passat de pares a fills i altres han sigut cedides, llogades o senzillament abandonades.

I és precisament eixe grup el que més preocupa a la regidora, perquè el seu estat afecta no sols a les 870 parcel·les que finalment han sigut identificades com en estat d'abandó, sinó que en molts casos són l'origen de plagues o el lloc perfecte perquè germine un virus que sens dubte acabarà afectant els camps que hi ha junt amb la parcel·la abandonada.

La tasca no és fàcil: cal identificar cada una, localitzar els amos, avisar-los de l'obligatorietat de netejar-les i mantindre en bon estat, nova inspecció per a comprovar l'estat de cada parcel·la i, si encara hi ha algun que no ha complit amb la que marca l'ordenança agrícola, llavors es passarà a les sancions econòmiques.

La gent està netejant les parcel·les. De fet, hi ha qui ni tan sols sabia que l'abandó té penalització”, assegura Pepa. “Hem realitzat la primera fase d'identificació i encara estem esmenant alguns errors, però en general els amos estan responent bé, perquè una vegada se'ls explica, són conscients dels problemes que poden generar als seus veïns i la gran majoria s'està preocupant que les parcel·les estiguen netes”.

El camp no està de moda, de vegades ni tan sols és rendible, però l'horta cal protegir-la. No és només una qüestió estètica, és una mesura sanitària.

Pepa Conesa 

16 Desembre 2010
FaceBook  Twitter  

Altres